Reportage Studentenderby LSVV’70 vs Football Factory

Deze week is een week waarin voetbalfans in heel Europa hun hart op kunnen halen aan schitterende wedstrijden tussen gezworen rivalen: Feyenoord neemt het op tegen Ajax, Barcelona komt op bezoek bij Real Madrid, in Rome staat de stad in het teken van de derby tussen AS Roma en Lazio, en in Katwijk vond de derby tussen Quick Boys en VV Katwijk plaats. Ook in de lagere regionen van het voetbal is er sprake van rivaliteit om uiteenlopende redenen. Zo ook in Leiden. In de stad met de oudste universiteit van Nederland was er dit weekend sprake van de enige echte ‘studentenderby’: Football Factory kwam op bezoek bij LSVV’70. Hoe beleven de spelers zo’n derby? Een kijkje in de keuken bij het zesde team zaterdagvoetbal van LSVV’70.

De Kikkerpolder, thuisbasis van UVS en LSVV’70

Beetje bij beetje druppelen de spelers van het zesde team van LSVV’70 de kleedkamer binnen. Meteen valt op dat niet iedereen optimaal fit is: “Gisteravond was weer iets te gezellig.” Vandaag neemt LSVV het op tegen de rivalen van Football Factory, al boezemt die tegenstander niet meteen angst in: “Ze staan laatste zonder punten, hebben maar 4 goals gescoord en er 100 tegen gekregen. Appeltje eitje.” Linksbuiten, aanvoerder én trainer Jan-Pieter Heijstek (28, steevast ‘JP’ genoemd) legt de tactiek uit: “We moeten zorgen dat we er meteen bovenop klappen.” De klanken van de Champions League hymne schallen uit een telefoon, en de spelers bewegen zich naar het veld. Het is geweldig weer op de Kikkerpolder, de thuishaven van Leidse voetbalclubs UVS en LSVV’70. Een handjevol supporters heeft zich al verzameld voor deze kraker. Ook bij hen is de frisheid nou niet bepaald van de gezichten af te lezen, maar de zon maakt veel goed.

Warming-up noodgedwongen zonder shirt

De eerste problemen doemen op als de scheidsrechter van dienst opmerkt dat de shirts van LSVV en Football Factory wel heel veel op elkaar lijken. In allerijl worden er vervangende shirts gehaald, waardoor de warming up maar met ontbloot bovenlijf wordt uitgevoerd. De traditionele uitshirts blijken al te zijn uitgeleend aan een ander team, waardoor als noodoplossing wordt gespeeld in oude wedstrijdtenues van voormalig eredivisieclub De Graafschap, heloranje shirtjes van rond de millenniumwisseling. Helaas zijn er niet genoeg shirts voor elke speler, waardoor de shirts moeten worden hergebruikt. Gelegenheidsspits Tim Rietvink (26) ziet geen problemen in deze zweterige bedoening: “De shirts zijn toch maat XL, die wapperen zo droog.”

Bij een wissel moeten de shirts worden meegewisseld

De wedstrijd begint. Van de afgesproken tactiek is in de eerste helft vrij weinig te zien. “Wat een vreselijk veld”, moppert de gewisselde Rietvink. Hij is het ook niet zo eens met de door JP geopperde tactiek: “Eroverheen klappen is een tactiekloze tactiek.” Centrale verdediger Floris ‘the Sledge’ Luitjes (21) denkt er het zijne van, en steekt meteen na zijn wissel halverwege de eerste helft een sigaret op met supporter Henrik van Nieuw Amerongen (20): “Er is nog niemand langs me heen gedribbeld, wat dat betreft is het een geweldige middag.” De eerste helft moddert voort, en de eerste supporters zitten al aan het bier. De spelers in het veld klagen over de kwaliteit van de grasmat. Geblesseerde spits Marijn de Jong (25) staat langs de zijlijn en is het gejammer zat: “Eerst jagen, dan klagen!”. Aan het einde van de eerste helft wordt het spel iets beter, maar ondanks wat pogingen blijft het 0-0 bij het rustsignaal.

Floris ‘the Sledge’ Luitjes rookt een sigaret met de supporters na zijn wissel

In de rustbespreking is JP niet mild voor zijn teamgenoten: “We zijn veel te slap in de duels. Een bal mag niet twee keer kunnen stuiteren. Natuurlijk is het veld kut, maar we doen ook niet ons best om er wat van te maken.” De woorden missen zijn invloed niet: de tweede helft is een stuk beter van LSVV. Al na een paar minuten schiet LSVV op de paal, om nog iets later tot scoren te komen: spits Bas Belder (23) schiet overtuigend binnen na een goed uitgevoerde counter van JP. Na dit doelpunt gaat het lopen. Rechtsback Pieter de Mooij (27) maakt de 2-0, gevolgd door een wereldgoal van middenvelder Luuk van Pelt (24) die de bal de kruising in ‘jankt’. Niet iedereen is blij met de goal: drie spelers van LSVV lopen meteen naar de scheidsrechter om te vragen of de goal nog afgekeurd mag worden. De reden? Floris Luitjes legt het uit: “Hier gaat hij sowieso tof over lopen doen, en dan wil ie weer een jaar lang alle vrije trappen nemen.” Langs het veld is de sfeer opperbest, van vijandigheid omdat er een derby wordt gespeeld is geen sprake. 

Linksbuiten, aanvoerder én trainer JP Heijstek spaart zijn spelers niet in de rust

Na de 4-0 en 5-0 moet de met PSV-pet getooide keeper Erik van Veen (23) toch nog een keer vissen, na een uitgekiende vrije trap van de aanvoerder van Football Factory. Zo besluit de thuisclub met een 5-1 overwinning op de rivaal. JP is tevreden: “Als je zó een slechte eerste helft speelt, mag je heel blij zijn dat je met zo’n ruime score wint.” De spelers zijn de tegentreffer alweer vergeten: de eerste pitchers bier worden geleegd in de dorstige kelen. “De drie punten zijn weer in Leiden gebleven!”

Middenvelder Luuk van Pelt is de gevierde (en minder gevierde) man na zijn schitterende 3-0