Historie

‘LSVV heeft een doelpunt gezet’

Een korte geschiedenis van LSVV’70

Weet u wat gek is? LSVV’70 is een studentenvoetbalclub, in Leiden kan je geschiedenis studeren, de eerste selectie herborg tot vijf jaar geleden een gepromoveerd historicus, voormalig hoofdtrainer en erelid Wim Mugge is al sinds mensenheugenis aan de club verbonden, en toch weet niemand iets zinnigs over de geschiedenis van de club te vertellen.

Er schijnt ergens nog een archief van het bestuur rond te slingeren, waaruit vast wel iets historisch valt op te maken. Maar laten we eerlijk zijn: voor dat soort uitpluiswerk zijn we gewoon veel te lui.
Wat kunnen we dan deduceren? Uit de clubnaam kunnen we opmaken dat onze vereniging in 1970 is opgericht. De clubkleuren zijn rood en wit, mogelijk een eerbetoon aan het Internationale Socialisme, dat in die dagen nog niet dood en begraven was.

De rest van de geschiedenis hangt aan elkaar van de (vaak geromantiseerde) verhalen die uit het niets aangewaaide oud-leden ons influisteren. De club speelde aanvankelijk op een bedenkelijk niveau op de universitaire sportvelden achter het Centraal Station, tot het gras aan het Piet Paaltjespad begin jaren ’80 plaats moest maken voor een modern LUMC, en het hele circus richting het huidige Bio Science Park verkastte. Daar werd het voetbal er alles behalve beter op.

Het Universitair Sportcentrum aan het Piet Paaltjespad op de locatie van het huidige LUMC, zoals het er in de jaren '70 bij lag. Foto genomen vanaf het Centraal Station. Op de achtergrond het voormalig Pesthuis, in recenter tijden de entree van Naturalis. © Jan Terwen.

Het Universitair Sportcentrum aan het Piet Paaltjespad op de locatie van het huidige LUMC, zoals het er in de jaren ’70 bij moet hebben gelegen. Foto genomen vanaf het Centraal Station. Op de achtergrond het voormalig Pesthuis, in recenter tijden de entree van Naturalis. De rond de sportvelden opgestelde paviljoens bevatten voornamelijk studentenkamers. © Jan Terwen.

Met uitzondering overigens van een uitzonderlijke opleving van het damesvoetbal. In ’81/’82 debuteerde een damesteam van LSVV ’70 in de toenmalige 2e klasse van de Leidse Bond, met direct een kampioenschap op het veld, en zelfs het landelijk kampioenschap in de zaal. In het daaropvolgende seizoen werden de dames met toppers als Annelies Oskam, Megchel van Es en Jorien Juffermans (familie, Roelof?) meteen doodleuk kampioen van de 1e klasse, om te promoveren naar de Interregionale klasse. Het verblijf daar bleek echter van korte duur en een rappe terugkeer in de 1e klasse in seizoen ’84/’85 was niet te vermijden. In de tussentijd was er ook al een aardig lopend tweede damesteam opgericht, maar wat er vervolgens misging is vergaan in de nevelen der tijd: in seizoen ’85/’86 was de damestak alweer verdwenen.

De eerste gloriedagen van damesvoetbal bij LSVV '70. Fragmenten uit de toen nog florerende Leidse Courant, van 10 mei 1982 (links) en 11 mei 1983 (rechts).

De eerste gloriedagen van damesvoetbal bij LSVV ’70. Fragmenten uit de toen nog florerende Leidse Courant, van 10 mei 1982 (links) en 11 mei 1983 (rechts).

Jarenlang dobberde het eerste herenelftal in de Leidse Bond en toen die eenmaal was afgeschaft, bleek decennialang het rechterrijtje van de ranglijst van de 4e klasse de natuurlijke biotoop van de studenten. Maar dat veranderde! In 2003/2004 was het de Gouden Lichting die het rood-witte Vlaggenschip voor het eerst naar de haven van de Derde Klasse voer. Een legendarische ploeg was dat hoor, met cracks en coryfeeen als Peter ‘Prosi’ Wierenga, Frans Blom, Peter ‘Praatjes’ van den Broek, Joost ‘Radjinder’ van der Burg en Niels Knollema. En laten we Alwin Douwes, Koen Jansen, Job Weststrate, Arthur Sitee, Maarten Wammes, Bommel en Zouhir van Ben tot Guedda niet vergeten. En er deden er nog veel meer mee.

Dezelfde Gouden Lichting verloor wat van haar schittering in het seizoen erop. De ploeg degradeerde, na een moedige strijd. In 2007, de club speelde inmiddels op sportpark de Kikkerpolder, kon de vlag echter weer in top en sinds dat jaar speelt de Trots der Leidse Studenten gewoon – zoals het hoort – afwisselend in de Derde en Vierde Klasse.

Wat betreft de omvang van de vereniging: die jojoot nog harder dan het gewicht van Johan Derksen. LSVV’70 heeft jaren met tien of meer elftallen gehad, maar kende ook wat bescheidener jaren. Sinds een aantal jaar is er ook een heuse zaalvoetbaltak aan de club toegevoegd.

“Resultaten behaald in het verleden, bieden geen garantie voor de toekomst”, hoor je wel eens op zo’n spotje voor een of andere kredietmaatschappij. Dat is de spijker op zijn kop, ook voor LSVV’70. Maar aan het product LSVV’70 zit zeker geen “hoog risico verbonden”, hooguit het risico op historisch slechte grappen. Kom en maak deel uit van de roemruchte historie van Rood en Wit!

De pers, even genadeloos maar realistisch als altijd, over LSVV '70 in 1997. De later tot erelid gedoopte Peter van den Broek lag de rol van uithangbord altijd al goed.

De pers, even genadeloos maar realistisch als altijd, over LSVV ’70 in 1997. De later tot erelid gedoopte Peter van den Broek lag de rol van uithangbord altijd al goed.