Ook vierde feminine stuko-derby prooi voor LSVV

Ook de vierde studentenderby tussen de dames van LSVV ’70 en Football Factory is in het voordeel van de anciënniteit beslist: rood-wit versloeg rood-zwart met wat meer moeite dan bij het uitduel op San Gorleo in september (1-5), maar ook dit keer was er na 90 minuten voetbal weinig twijfel over welke ploeg de 3 punten het meest verdiende. Uitblinker Renske Loos benutte als enige speelster twee kansen uit de stortvloed aan mogelijkheden die de biancarosse in de schoot werden geworpen, en leidde de thuisploeg naar een 2-0 overwinning.

Dames 1 poseert voorafgaand aan het duel met Football Factory in de nieuwe uittenues van de ploeg. Staand van links naar rechts: Van Dam, Westink, Oude Ophuis, Loos, De Jong, Stigter, De Wit en hoofdtrainer Jelles. Gehurkt van links naar rechts: Rietveld, Lanooij, Reints, Van der Poel, aanvoerder De Heer Junior, Amesz, Lugten, Roorda, De Heer Senior.
Dames 1 poseert voorafgaand aan het duel met Football Factory in de nieuwe uittenues van de ploeg. Staand van links naar rechts: Van Dam, Westink, Oude Ophuis, Loos, De Jong, Stigter, De Wit en hoofdtrainer Jelles. Gehurkt van links naar rechts: Rietveld, Lanooij, Reints, Van der Poel, aanvoerder De Heer Junior, Amesz, Lugten, Roorda, De Heer Senior.

Voorafgaand aan de vierde onderlinge ontmoeting in de historie van beide damesselecties was de hoger geklasseerde thuisploeg in de media reeds aangeschreven als favoriet, maar pater familias Jelles waarschuwde pers en speelsters voorafgaand aan de aftrap nog voor onderschatting. En niet zonder recht, zo bleek uit het eerste bedrijf: LSVV creëerde kansen te over, maar verzuimde afstand te nemen. De sterk spelende Rietveld stond al snel symbool voor die inconsistentie tussen de verhoudingen op het veld en op het scorebord. Binnen de eerste vijf minuten van het eerste duel kreeg de hoogblonde alleskunner tweemaal vrije doortocht richting het vijandelijke doel, maar tweemaal vergat ze een hoek te kiezen.

De bezoekers putten vertrouwen uit de onmacht van de ploeg in academisch blauw, want elke afvallende bal was in het restant van de eerste helft voor de Augustijnse ‘Factorians’. Aan de hand van de technisch sterke nummer 14, werd Football Factory zelfs nog enkele malen gevaarlijk, maar tweede doelvrouw Westink hield haar doel soeverein schoon. Enkel de steun van de massaal toegestroomde supporters, en het door Ons Rood-Wit-boegbeeld Tamminga aangeheven ‘Bloed aan de palen’, hielden de dames stevig in het zadel.

De soevereiniteit in de kleedkamer lag zoals immer onbetwist bij de trainer. In vlekkeloos en helder gearticuleerde bewoording, en in een waas van ongeremde blinde zelfoverschatting, bekrachtigde de oefenmeester de verwarring zo mogelijk nog verder door nog eens een overmaat aan tactisch meesterlijke ingrepen door te nemen. Geheel zonder effect: het waren de onbreekbare Roorda en Loos die het echte verschil maakten. Roorda gaf haar directe tegenstanders – waaronder de sterspeelster van Factory – in het tweede bedrijf geen centimeter te veel, en hield de bezoekers aan de linkerflank voortdurend op eigen helft. Loos veroverde elke afvallende bal, en brak zo eigenhandig het laatste restje mentaal verzet op het middenveld.

Doelpunt! Ploeggenoten delen in de feestvreugde van de verbaasde Renske Loos, die niet rekende op een inschattingsfout van de verder onberispelijk keepende Augustijnse doelvrouw.
Doelpunt! Ploeggenoten delen in de feestvreugde van de verbaasde Renske Loos, die niet rekende op een inschattingsfout van de verder onberispelijk keepende Augustijnse doelvrouw.

Dat LSVV slechts tweemaal doel trof mocht een klein wonder heten. Rietveld, Lanooij, De Heer Junior, Amesz, en Lugten zagen vele pogingen rakelings langs de verkeerde kant van de paal, op het houtwerk, of in de handen van een sterk keepende doelvrouw stranden. Alleen Loos, in eerste instantie met een schot van afstand en recht door het midden, en in tweede instantie profiterend van een ouderwetse scrimmage, bekroonde haar rol als spelmaker met de benodigde doelpunten (2-0).

Volgende week wacht een bezoek aan laagvlieger RKAVV, dat in het thuisduel in oktober nog te sterk was voor de sleutelstedelingen (2-3). Wederom een test in het professioneel uitspelen van een wedstrijd waarin LSVV de favoriet is.