Baas in eigen doel

Het WK voetbal is zo’n 500 kilometer ten zuiden van het Wim Mugge Sportpark in volle gang en na 24 in oogstrelendheid uiterst variabele wedstrijden wordt door de (volledig uit mannen bestaande) redactie van Voetbal International de balans opgemaakt. Zo ook een korte verslaglegging van de persconferentie van het Engelse damesteam, waar de Engelse doelvrouw, Karen Bardsley, en haar (mannelijke) coach onder vuur worden genomen wat betreft de kwaliteit van het feminiene keeperswerk.

In vergelijking met het WK mannenvoetbal wordt er op dit WK voetbal bovengemiddeld veel gegrabbeld door de keepsters, met de dertien goals die de Thaise Charoenying om haar oren kreeg als dieptepunt. Bardsley zegt een oplossing te hebben voor het keepersprobleem: laat vrouwelijke keepers voortaan trainen met hun mannelijke collega’s.

Ook de damestak van LSVV’70 volgt het WK op de voet, uiteraard onder druk van coach Jelles (een man), die wanneer het Nederlands elftal speelt zelfs zijn huis stofzuigt opdat er maar genoeg dames naar zijn gefrustreerde geschreeuw komen luisteren. In de damesgroep wordt Bardsley’s voorstel met hoongelach ontvangen.

Angenent, sluitpost van Dames 1: “Bij LSVV mogen de keepers van de herenteams al jaren meetrainen met mij en Laura (Zwep, keeper van Dames 2, red.), maar het niveauverschil is geen moment kleiner geworden. Als keeper kies je voor een eenzaam bestaan, dus ook op de trainingen ligt de focus op jezelf. Als ik me dan druk ga maken over hoe of wat Martin (Maurits Niemeijer, LSVV 2, red.) en Niels (Niek Blok, LSVV 4, red.) allemaal uitspoken, kan ik ook niet werken aan mezelf. Dat hele samen trainen gaat niets opleveren, ik heb geen man nodig in mijn leven.”

Voorzitter maar toch vooral keeperstrainer Passchier (ook een man), denkt er het zijne van: “Op de training ben ik genderblind. Maakt me niet uit wie of wat ik voor me heb, ik eis dezelfde intensiteit en concentratie van mijn pupillen. Dat De Vreeze nog steeds doelpunten uit directe corners moet verwerken, daar kan kennelijk ik noch een vrouw iets aan veranderen.”

Het feministisch front dat LSVV’70 bij vlagen is, staat dus lijnrecht tegenover de woorden van Bardsley. Haar voorgestelde oplossing is bij de immer vooruitdenkende studentenclub al lang en breed gesneuveld. “Misschien moeten er gewoon meer vrouwen gaan voetballen, dan komen er vanzelf betere keepers”, aldus assistent-trainer Cnossen (alweer een man? het ging toch over vrouwenvoetbal?), die dit overigens met dubieuze beweegredenen zegt.