Dames 1 weet weer wat scoren is – RKAVV weet wat incasseren is

Na een enigszins ingetogen overwinning op de medestudenten van Factory vorige week (2-0), en een tweetal nederlagen daarvoor, wist Dames 1 voor het eerst dit kalenderjaar weer eens flink de trekker over te halen: met een klinkende 2-6 werd in Leidschendam RKAVV terzijde geschoven. Lag het tempo een week geleden tegen Football Factory nog ongemeen laag – met Ilona de Jong in een voorbeeldrol, wist het studentenensemble dit weekend wel de ideale cadans te vinden, en richting een onbedreigd overtuigende overwinning te swingen.

Direct na het eerste fluitsignaal was duidelijk welke ploeg op het veld de lakens zou gaan uitdelen: binnen drie minuten voetbal kreeg Stigter de eerste kans uit een afgemeten voorzet Van Lanooij, en twee minuten later verdween een half afgeslagen corner ternauwernood naast het doel van de thuisploeg. Het was echter uitgerekend de wisselvallig spelende Rietveld, van wie de allerminst alcoholvrije LSVV-Quiz en dito afterparty in de MaPo nog duidelijk af te lezen waren, die LSVV in het zadel hielp: in een tijdsbestek van drie minuten ging de blonde buitenspeler tweemaal naar de grond, waarna aanvoerder Loos achtereenvolgens een strafschop en een vrije trap tegen de touwen werkte.

Het restant van de eerste helft liet het Leidse schoon zich echter in slaap sussen. Niet alleen de meegereisde supporters misten daardoor de uit de lucht gevallen 1-2 van RKAVV, die keurig ingepakt met een leuk papiertje en een fraaie strik werd overhandigd door de normaal toch soevereine Van Dam en Zwep, die een overmoedige combinatie binnen het eigen doelgebied probeerden aan te gaan.

Jelles deed bij de thee zijn traditionele gooi naar een oscar in de categorie ‘beste teleurgestelde bijrol’, en als van ouds trapten zijn pupillen daar met open ogen in: het tempo vloog omhoog in het tweede bedrijf, en de biancarosse speelden bij vlagen weergaloos voetbal. Met name De Jong – in de eerste helft al een lichtpuntje – bleek een sleutelrol toebedeeld in het heroveren van balbezit. Met huid en haar vrat de inmiddels halve Vlaming het volledige middenveld van de Leidschendamse ploeg op, met de kenmerkende onbreekbare grijns steevast op het gelaat.

Het restant van het duel liet zich kenmerken door de ‘Van der Veen Redemption’ (1-3, 1-4), nog een presentje Voor RKAVV (2-4), en de uitstekende spitsengoals van Lugten (2-5, 2-6). Van der Veen raakte de tweede strafschop van de wedstrijd volledig verkeerd, maar wreekte zich met twee onnavolgbaar koele solo’s van buiten naar binnen. RKAVV profiteerde vervolgens nog van ruis op de lijn tussen Van Dam en De Heer (die overigens voor het eerst de volledige 90 minuten volmaakte), maar spannend werd het niet meer op Sportpark Kastelenring. Lugten ramde in de 83e minuut voor de zekerheid een quasi-doelpunt van Van der Poel tegen de touwen, en bekroonde in de blessuretijd een rush vanaf de middellijn door één-op-één koeltjes af te ronden.