Dames 1 struikelt over ondergeschikte maar knap counterende koploper

Voetbal is niet altijd gerechtigheid, maar je moet het de Zoeterwoudse koploper toch nageven: coaches Hoogendoorn en Heijens beschikken over een mooie ploeg die verdiend op het kampioenschap afstevent. Al was het maar vanwege sterspeelster Belt, die zaterdag ook tegen het studentikoos rood-wit bewees een voetbalster van de buitencategorie te zijn. Koploper SJZ zag zich behoorlijk in het nauw gedreven door de biancarosse, maar profiteerde optimaal van de individuele klasse van de spelmaakster door LSVV met 1-4 opzij te zetten. Voor de thuisploeg betekende dat vooral na goed spel tandenknarsend het veld verlaten.

Het bezoekende groen-wit schoot zichzelf reeds na drie minuten op voorsprong, nadat een verkeerd geraakte voorzet met een verrassend effect over de uitgekomen Zwep heendraaide. Desalniettemin zette LSVV zich met veel zelfvertrouwen aan de thee bij een 0-1 ruststand. Ondanks het vroege uitvallen van Goudswaard en Fraikin stond de Leidse defensie als een huis: uitblinkende back Rietveld temde met gemak de normaliter toch ontembare Van Leeuwen, terwijl het centrale duo De Heer Junior/Van Dam het Zoeterwoudse spitsenduo geen centimeter ruimte gaf. Vergezeld van de aanvallende souplesse van met name de uitblinkende Lanooij – op snelheid steevast behendiger dan twee of drie tegenstanders op rij – leek de tweede helft een moeilijk te nemen horde te worden voor de bezoekers.

Dat tweede bedrijf leverde echter een pijnlijker realiteit dan het gedroomde scenario: LSVV dicteerde, SJZ profiteerde. In de 55e minuut bracht een zeldzame uitbraak van de bezoekers Belt één-op-één met Zwep, en gaf eerstgenoemde laatstgenoemde geen schijn van kans (0-2). De resterende 35 minuten waren zonder meer voor de thuisploeg, dat met talloze doelpogingen van de technisch superieure Frasa, Amesz, De Wit, Loos, en De Heer Junior bij herhaling doelvrouw Benschop op de proef stelde. Slechts één fout maakte zij: nadat Benschop op inzet van De Wit de bal niet wist te klemmen, profiteerde spits Lugten alert door van dichtbij de rebound in te schieten (1-2).

Maar het slotakkoord was voor de kampioen in spe: in de 86e minuut stormde opnieuw Belt af op een treffer, en in de 90e minuut liet ze medenspelers, tegenstanders, scheidsrechter en publiek in stilte achter na een koelbloedige streep van ruim 40 meter afstand. Een doelpunt zoals je zelden ziet in het amateurvoetbal. Een fraaie, maar voor LSVV ’70 enigszins bittere bekroning van een mooi duel tussen twee ploegen die beide voornemens zijn volgend jaar het hogere toneel van de vierde klasse op te zoeken. SJZ-oefenmeester Hoogendoorn verwoordde het één en ander accuraat op de afsluitende persconferentie: “De 2-2 leek zonder meer te gaan vallen. 1-4 is dan een geflatteerd resultaat.”