Dames 1: Heren Gezusters klaren Katwijks Klusje

Goede zaken om de strijd om de vierde plek op de ranglijst – LSVV ’70 rekende zakelijk af met directe concurrent Rijnvogels. Leek de spanning bij een 0-0 ruststand nog even te blijven hangen: de tweede helft liet weinig twijfel over welke ploeg drie punten zou pakken. Oud-Rijnvogels sterspeelster De Heer Junior stuurde het in blauw gehulde rood-wit vakkundig naar een onberispelijke 0-3 zege. Prima afsluiter van een overwegend sterk seizoen.

LSVV superieur: middenvelder De Wit controleert op acrobatische wijze. Captain Loos (rugnummer 6) kijkt toe. © Willem van D., Rijnvogels.
LSVV superieur: middenvelder De Wit controleert op acrobatische wijze. Captain Loos (rugnummer 6) kijkt toe. © Willem van D., Rijnvogels.

Het eerste bedrijf speelde de Leidse schonen voornamelijk tegen de elementen: de stormachtige Noordwester zorgde ervoor dat de thuisploeg enkele malen gevaarlijk kon worden. Juist in die onstuimige omstandigheden drukte rechtsback De Heer Senior zonder schroom haar stempel op de wedstrijd: achtmaal kreeg haar directe tegenstander de bal in de voeten, achtmaal bleek de goedlachse blondine slimmer dan de Rijnvogel in kwestie.

Met nog 10 minuten tot de thee leek De Heer Junior dan weer de hoofdrol op te eisen: met een ziedend schot van buiten de 16 liet de jongere Katwijkse telg defensie en doelvrouw kansloos, maar het ontbreken van doellijntechnologie liet vriend en vijand in twijfel of de bal via de onderkant van de deklat vóór, op, of achter de doellijn stuiterde. En het houtwerk was sowieso al een sta in de weg deze zaterdag: Lugten zou een doorschietende hoekschop tegen de paal werken, Rietveld vond tweemaal listig de onderkant van de lat, en ook Amesz deed een genadeloze poging het houtwerk van onderen te breken.

Dat de 0-1 pas in de 60e minuut aangetekend werd verzonden, mocht dan ook een klein wonder heten. Net als de treffer zelf overigens: na een botsing tussen de immer felle Lugten en een te laat invliegende Rijnvogel, trachtte de Katwijkse reservedoelvrouw zonder te kijken een rollertje van Amesz met de voet te stoppen, wellicht ervan uitgaand dat het spel stil gelegd zou worden. Dat de bal via haar voet echter alsnog het net inrolde realiseerde de olijke dame zich iets te laat. Van een subtiele wake-up call mocht echter geen sprake zijn, want na 23 minuten lang met meer geluk dan wijsheid het doel te hebben schoon gehouden, leverde zij een doeltrap in bij Amesz, die ditmaal iets meer dan een rollertje produceerde. Sine dubio ramde de middenvelder de bal tegen de touwen voor de 0-2.

Het slotwoord was echter voor uitblinker De Heer Junior: nonchalant draaide zij bij een ingooi van Reints een paar meter buiten de 16 weg van haar tegenstander en nam ze de bal zonder blikken of blozen op de linkerslof. Een hoop kracht, snelheid, fijne curve, bovenhoek, dat soort dingen. In woorden de daad in kwestie én de daarmee ontketende emotie en vervoering moeten vangen, is echter ongeacht de vocabulaire en de sensitiviteit van het journaille altijd een ondankbare en onwerkelijke taak. Niet zelden is een feitenrelaas, evenzo wanneer opgeleukt met een stortvloed aan tot de verbeelding sprekende adjectieven, meevoerende metaforen en zelfs enige (maar niet teveel) ruimte voor het verbeeldingsvermogen van de creatieve lezer, slechts een slap aftreksel van het moment van euforie. De lezer zoekt verwoed naar hetgeen de daadwerkelijke getuigen, verkleumd en doorleefd langs de zijlijn, ervoeren. Zonder het wervelende toneel van windkracht 5, het momentum zichtbaar in handen van de schutter, het onhoorbare geruis van het touwwerk en de branding op enkele kilometers afstand, blijft de lezer slechts langs de spreekwoordelijke zijlijn van het vertelde. Dikwijls blijft hij onverzadigd en verward achter, teleurgesteld in de desillusionaire oceaan tussen verlangen naar het ervaren en de door de woorden geboden schijnrealiteit die nochtans enkel de onmetelijke afstand tussen beide kusten lijkt te benadrukken. Als een kiezer in een parlementaire democratie die na een electoraal schouw- en steekspel vertwijfeld achter blijft met de verweerde verkiezingsaffiches van het partijenkartel in handen, terwijl de renaissancevloot toch voor de toegangskanalen van de nationale havens lag. O muze, gebruik toch uw fantasie. Lang verhaal kort: lekker doelpunt, 0-3.

De Heer Junior (rugnummer 3) gooit de wedstrijd in het slot (0-3) met een heerlijke volley. ©Willem van D., Rijnvogels.
De Heer Junior (rugnummer 3) gooit de wedstrijd in het slot (0-3) met een heerlijke volley. ©Willem van D., Rijnvogels.

Voor LSVV Dames 1 zit het seizoen – op enkele toernooien en oefenwedstrijden na – er nu al op. Afhankelijk van de resultaten van Rijnvogels de komende drie weken zal de studentenploeg de vierde plaats op de ranglijst behouden, of zakken naar de vijfde plaats.