Rietveld doorbreekt glazen plafond als eerste vrouwelijk LSVV-bestuurslid

Het heeft een kleine 47 jaar op zich laten wachten, maar met de aanstelling van Ruth Rietveld als secretaris, schrijft LSVV ’70 vandaag toch echt geschiedenis: voor het eerst in het bestaan van de club – of op z’n minst voor het eerst in het nog levende collectieve geheugen van de club – neemt een vrouw zitting in het bestuur. Een overzicht van de ontwikkelingen en verwachtingen.

Achteraf gezien werd op 12 mei van dit jaar in Noordwijk de eerste steen gelegd voor de troon van de nieuwe secretaris. KNVB afgezant Van de Vooren legde op een congres over jonge en/of vrouwelijke bestuurders presidente Jelles het vuur aan de schenen over de weinig feminiene samenstelling van de LSVV-directie. Een cultclub als de Leidse, met een miljoenenaanhang over de globe en een voorbeeldfunctie voor de hedendaagse jeugd, had toch de verantwoordelijkheid eens met de tijd mee te gaan?

De praeses nam de kritiek ter harte, maar zag zich al snel voorbijgestreefd door de assertiviteit van de immer aanwezige back/vleugelaanval-combi, die de zomermaanden uittrok voor een intensieve campagne op de lichtglooiende velden van de Kikkerpolder. In een poging de harten van ook de mannelijke achterban binnen de vereniging te winnen, gaf Rietveld zich tijdens het zomeravondvoetbal zelfs over aan meeverdedigen na balverlies, een unicum in haar toch uitgebreide carrière (voorheen groeibriljant van DSVP te Pijnacker).

Secretaris Rietveld plus één. Ard Zomer (LSVV 4) stond voetballend al vaak in de schaduw van zijn vriendin, en dat zal nu niet minder worden. Maar: "achter elke LSVV-bestuurder staat een sterke man," aldus de watervlugge spits.
Secretaris Rietveld plus één. Ard Zomer (LSVV 4) stond voetballend al vaak in de schaduw van zijn vriendin, en dat zal nu niet minder worden. Maar: “achter elke LSVV-bestuurder staat een sterke man,” aldus de watervlugge spits.

Op de vraag wat de vereniging nu te wachten staat, is het antwoord hoogst onzeker. Rietveld stond op de aansluitende persconferentie – volledig in de traditie van intransparante bestuursleden – niet open voor het beantwoorden van vragen. Te oordelen naar het voetbal van de spelmaakster, zal de vereniging vooral vooruit gaan, met weinig zicht op de omgeving. Verder heeft Rietveld in beginsel problemen met autoriteit binnen de club, maar dat probleem omzeilt ze nu mooi door zelf autoriteit te worden.